12 Nov
Norðoyggjar
Free
Ráðstevnur
Annað

Hvussu ísur og vatn tilevnaði Danmark

x

Hvussu ísur og vatn tilevnaði Danmark
Bygdaleglagið Ljósið fer at stroyma beinleiðis fyrilestur frá Aarhus Universiteti.
Fyrilesturin er ætlaður almenninginum og øll kunnu fáa okkurt burturúr
Fyrilesturin er ókeypis, men møguleiki verður at keypa kaffi, tea og kaku á staðnum.

Meira kunning um fyrilesturin á donskum:
Istiderne har tydeligt præget landskabet i Danmark. Hør hvornår og hvordan de danske smeltevandssletter og morænelandskaber blev skabt – og hvordan istiderne stadig har indflydelse på landskabets udvikling i dag.
Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt – og hvad er forbindelsen til de skandinaviske bjerge?

I første del af foredraget kan du høre om hvordan klima og pladetektonik over det meste af Jorden konkurrerer om bjergenes højde og form. Dernæst vil du høre om hvordan istiderne omformede bjergene i Norge og Sverige og frigjorde de materialer som senere endte med at udgøre det danske landskab. Hør endvidere om hvordan forskerne i et nyt laboratorium på Aarhus Universitet bruger kosmisk stråling og computersimuleringer til at afsløre hvordan Skandinaviens bjerge med høje flader og dybe fjorde har udviklet sig over millioner af år.

I anden del af foredraget vil du se highlights fra den nyeste forskning i istidernes Danmark. Med nye digitale terrænkort løftes sløret for helt nye detaljer i istidslandskaberne fra forskellige dele af Danmark. Du vil også se eksempler på de enorme mængder ler og sand isen og vandet flyttede rundt på. Fx blev der alene i Vendsyssel under den seneste istid, Weichsel-istiden, hvert år aflejret ler og sand svarende til 200.000 lastvognlæs – og det stod på i 100.000 år.
Istiderne har også indflydelse på hvordan landskabet udvikler sig i dag idet eftervirkningerne fra isens tyngde stadig får det meste af Danmark til at hæve sig – og det er gode nyheder da havspejlet nu stiger som følge af global opvarmning.

Leinkja til fyrilesturin https://ofn.au.dk/foredrag/83

Address

Bygdafelagið Ljósið

Bakkavegur 1
785 Haraldssund
Norðoyggjar

Contact

Website

Date

12 Nov 18:00

Price

Free