19 Nov
Norðoyggjar
Free
Ráðstevnur
Annað

Kynbøting av menniskjanum – fyrr og nú

x

Kynbøting av menniskjanum – fyrr og nú
Bygdaleglagið Ljósið fer at stroyma beinleiðis fyrilestur frá Aarhus Universiteti.
Fyrilesturin er ætlaður almenninginum og øll kunnu fáa okkurt burturúr
Fyrilesturin er ókeypis, men møguleiki verður at keypa kaffi, tea og kaku á staðnum.

Meira kunning um fyrilesturin á donskum:
I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer – fx når vi bliver syge, er pårørende, får børn eller fravælger at få dem.
”Er det et problem for menneskets fremtid at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?” Sådanne spørgsmål spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i begyndelsen af 1900-tallet. Det blev forstærket af nye videnskabelige erkendelser. Ikke mindst af Darwins og Wallaces beskrivelse af hvor vigtig selektion har været for evolutionen – altså udvælgelse af de individer der har størst succes med at overleve og formere sig. Men også erkendelsen og genopdagelsen af munken og planteforskeren Gregor Mendels arvelighedslove. Hør om hvorledes den spirende biologiske videnskab kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik.
”Bør vi i dag omfavne den moderne genetiks enorme potentiale og anvende genredigering klogt?” Hør om hvordan nutidens enorme landvindinger inden for genterapi og genetiske tests – fx fosterdiagnostik – skaber vigtige etiske dilemmaer som flere og flere af os vil stifte bekendtskab med – fx når vi bliver syge, når vi er pårørende og når vi får børn eller fravælger at få dem.
Foredraget henvender sig til alle med interesse for historie, bioteknologi, etik, biologi og moderne samfundsforhold.

Leinkja til fyrilesturin https://ofn.au.dk/foredrag/86

Address

Bygdafelagið Ljósið

Bakkavegur 1
785 Haraldssund
Norðoyggjar

Contact

Website

Date

19 Nov 18:00

Price

Free