04 Feb
Norðoyggjar
Free
Annað

Relativitetsástøði hjá Einstein

x
Relativitetsástøði hjá Einstein
Bygdaleglagið Ljósið fer at stroyma beinleiðis fyrilestur frá Aarhus Universiteti.
Fyrilesturin er ætlaður almenninginum og øll kunnu fáa okkurt burturúr
Fyrilesturin er ókeypis, men møguleiki verður at keypa kaffi, tea og okkurt søtt á staðnum.

Meira kunning um fyrilesturin á donskum:
Einstein publicerede den 30. juni 1905 sin ’specielle relativitetsteori’ og præsenterede dermed en teori der siden er blevet undersøgt i stor detalje – såvel teoretisk som gennem eksperimenter. På trods af mange fysikeres omhu med at teste teorien, er det endnu ikke lykkedes at finde fejl eller mangler i den.
I foredraget vil du, ved hjælp af simple animationer, få indsigt i nogle af den specielle relativitetsteoris mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den person der beskriver de fysiske størrelser. Du får også forklaret Einsteins berømte ligning, E = mc2.
Du vil også få præsenteret en række af teoriens tilsyneladende paradokser – som fx det såkaldte tvillingeparadoks og stangspringerparadokset – sammen med deres løsninger. Tvillingeparadokset betyder fx at den danske astronaut Andreas Mogensen nu har forlænget sit liv med et kvart millisekund. Sådanne ”paradokser” er dermed eksempler på udfordringer til teorien der har vist sig at have den modsatte effekt som en klar understøtning af den.
Du vil blive introduceret til hvordan det såkaldte ækvivalensprincip kan føre os til indsigt i Einsteins ’generelle relativitetsteori’ der viser os at lysets bane gennem rummet er krum og at tyngdekraften påvirker lysets farve.

Leinkja til fyrilesturin https://ofn.au.dk/foredrag/88

Address

Bygdafelagið Ljósið

Bakkavegur 1
785 Haraldssund
Norðoyggjar

Contact

Website

Date

04 Feb 18:00

Price

Free